НОВИНИ

7 любопитни факта за италианската кухня

Италианската кухня неслучайно е любима на толкова много хора в света. Паста и пица – и двете ястия от страната на ботуша идват в разнообразни варианти за всеки вкус. Има няколко любопитни факта за италианската кухня, които сигурно не знаете, но гарантирано ще събудят апетитът Ви – и за пътуване, и за хапване.

  1. Папата сам е въвел първите стандарти за паста

Пастата в Италия се яде поне един път на ден. Затова едва ли е учудващ фактът, че папата през 13 век сам е създал първите стандарти за нейното качество. Все пак, докато решавал въпроси от значение за цяла Европа, главата на римокатолическата църква искал и да хапва вкусна храна.

  1. Салатата идва накрая

Салата в Италия не е част от предястията. Макар че майсторите на пица и паста също обичат да ядат салата – но за да помогне на храносмилането им. Затова и тя идва след основното ядене, а чак след това – десертът.

  1. Доматеният сос влиза в употреба късно

Много от рецептите за спагети и макарони включват доматения сос като основна съставка.  Но италианците се досетили за печелившата комбинация малко късно – тя датира от 18 век. Това са 3 века след навлизането на употребата на зеленчука в кухнята на страната.

  1. В Рим обожават „карбонара“

Всеки регион в Италия си има любими вкусове и специфични ястия. В отделните части на страната се готвят специалитети, които се  правят с голям майсторлък. За Рим това са спагетите „карбонара“ – със сос от гуанчале, яйца и настъргано овче сирене.

  1. Чесънът не е на почит

В италианската кухня чесънът не е на почит. Макар и пърленката с чесън да е задължителна част от менюто в много ресторанти по света, чесновият хляб е труден за откриване в Италия. В страната на ботуша подхождат минималистично към подправки и съставки – колкото по-малко, толкова по плътен вкус.

  1. Пица „Пеперони“? Не и в Италия

Една от любимите ни пици всъщност не е италианска, а американска. „Пеперони“ е дума за бял пипер на италиански и ако си поръчате такава пица там, може и да получите нещо много по-вегетарианско от мечтаното. Въпреки това пица „Пеперони“ си остава една от най-вкусните.

  1. Има над 600 вида паста в света

В света се произвеждат над 600 вида паста. Тя е не само от различни типове, но и форми. Едно е сигурно – изборът е огромен.