Чували сте, че суперхраните са ключът към добро здраве и дълголетие. Но знаете ли по какви критерии се определя дали една една храна е с таг СУПЕР?

Сега ще ви отговорим!

 

Суперхраните притежават изобилен комплекс от хранителни вещества, витамини и минерали, и не на последно място на антиоксиданти. Тази статия обещава да бъде различна, защото ще избягаме от клишето на суперхраните спирулина, мача и какао. Може би ще ви изненадаме, като ви кажем, че за суперхрани се определят например киселото мляко, спанакът, чесънът и бери плодовете, които са далеч по-достъпни за ежедневна консумация.

 

Суперхраните на една ръка разстояние от нас и техните ползи:

 

Спанак – изключителна суперхрана, която е на една ръка разстояние от нас, особено в пролетния сезон. Спанакът е истинско богатство от фибри и хранителни вещества, които предотвратяват редица хронични заболявания и поддържане на нормална кръвна захар.

 

Берита – шепа свежест ти сервираме със суперхраната горски плодове. Малини, капини, ягоди, боровинки – само измийте добре и консумирайте  и с удоволствие като закуска или в комбинация с кисело мляко. А ползите са безброй – имат силен антиоксидантен ефект и намаляват риска от сърдечни заболявания и рак. Освен това, са чудесен здравословен начин да поддържаме форма.

 

Кефир и кисело мляко – привилегировани сме в България да се радваме на една от най-чистите и здравословни суперхрани, а именно традиционното кисело мляко. То влияе положително на лошия холестерол, понижава кръвното налягане и съдейства за по-доброто храносмилане.

От друга страна, кефирът е по-течен и по-силно ферментирал вариант, богат е пробиотици и действа категорично положително на храносмилателната система. Чудесно се комбинира с ядки и плодове.

 

Ядки и семена – удоволствие за вкусовите сетива, щастие за тялото! Такова многообразие от фибри, протеини и полезни мазнини…Супер допълнение към всяка салата, закуска или следобеден снак. Топ избор и за поддържането и на добра форма е редовната консумация на бадеми, кашу, орехи и тиквени семки, чия и ленено семе.

 

Яйца – лесна и достъпна закуска, обяд или дори опция за вечеря, която ще ви дари с изобилие от хранителни вещества, витамини, селен, желязо и протеини. Изключителна суперхрана, която може да се консумира в безброй вариации.

 

Пролетта е време за обновление, време да призовем най-добрата своя версия.

Почерпете вдъхновение от суперхраните и дайте “гориво” на тялото си!