Ах тези домати…истински любим вкус, предвестник на лятото. Съществуват толкова неустоимо свежи и вкусни комбинации с този нестандартен плод, че ще ни е трудно да ги обобщим в една статия, но все пак ще споделим нашите ТОП3. Преди това обаче, малко интересни факти за доматите:

  1. Както вече уточнихме, доматите не са зеленчуци, а плодове. Още по-изненадващ факт е, че са от семейство Картофови.
  2. В световен мащаб са известни хиляди сортове, с ред които освен червен и розов, отличаваме жълт, лилав, черен и бял домат.
  3. Консумацията на домати ни помага да си набавим полезни вещества като: фибри, калий, желязо и магнезий.
  4. Не липсват и витамини, като основни са: Витамин C, А, Е, D, K.
  5. Доматите са богат източник на антиоксиданти

Доматите са един от най-универсалните продукти и присъстват в почти всяко ястие като незаменима съставка. Има обаче няколко ястия, в които негово Величество ДОМАТЪТ е поставен на пиедестал.

Ето кои са нашите ТОП 3:

  1. Гаспачо

Изумително вкусна испанска доматена супа, приготвена от слънчеви домати, свежи зеленчуци и богати подправки. Супата се студена и с кремава, гладка консистенция. Освен класиката за нас българите, а именно тараторът, гаспачото е наистина чудесен начин да наситим сетивата си в горещите дни.

2. Домати с катък

Домати с катък

Салата, посветена на домата. Сочният и добре изстуден розов домат танцува по небцето в комбинация с ароматен домашен катък. Наистина несравнима комбинация, която обожаваме и можеш да откриеш в менюто на SENI bar and dinner.

3. Доматен сос

Доматеният сос е истинската тайна на всяка неустоима пица и паста. Това вълшебство, в комбинация с дъхави подправки, може да направи истинска експлозия от вкусове в устата ти. Доматеният сос пасва перфектно и на рибни и месни ястия, а наскоро разбрахме, че дори доматите са съставна част и в някои десерти. Наслади се на лятото със свежестта на добре изстудените или грижовно сготвени домати в разнообразни вариации в Seni bar and dinner.
Летните ни градини те очакват!