В света са познати 600 вида паста, които имат над 1300 имена. Италианската кухня е част от почти всеки ресторант, но най-добрите разчитат на няколко изпитани рецепти за паста. Популярни са най-вече тези със спагети, лазаня и макарони. Но има няколко вида паста, които си заслужава да опитате.

Пенне

Ако обичате богатите и гъсти сосове, пенне определено е точният избор. Тази паста има вид, който доста наподобява стандартните макарони и все пак има своите специфики. Има дебела кръгла форма с кухина по средата. Пенне е отрязана като жулиени – по диагонал на сферата. Самата паста е „къдрава“ – има каналчета по дължината си. Специфичната й форма я прави подходяща за рецепти с повече сос, защото той попада във вътрешността й и се задържа лесно там. Къдравите вълни също задържат гъстите сосове и така вкусът на ястието става много по-плътен и хомогенен. Пенне е подходящо за рецепти паста болонезе.

Тортелини

Този тип паста има форма на завит кравай. Специфичното за тортелините е, че те всъщност са пълнени – вътрешността им обикновено съдържа микс от меса и италианско сирене. Произвеждат се и вегетариански варианти с различни комбинации от зеленчуци в тортелините. Именно поради факта, че са пълнени, те трябва да се съчетават внимателно. За предпочитане е да избирате вече готови рецепти или да се доверите на ресторант. Едва след като свикнете със специфичният им вкус, може да експериментирате с вкусови съчетания.

Талиетеле

Макара в световен мащаб пастата тип талиетеле да е доста често срещана, италианското изкушение все още се предлага в малко ресторанти в България. Рецептите за талиетеле трябва да бъдат приготвени с голямо майсторство, защото тази паста е по-скоро основа. Има плоска, тънка и продълговата форма. Съчетава се с наситени рецепти с повече от две съставки – да кажем рецепта за паста Милано.

 

Мафалде

Мафалде е вид паста, кръстена на принцеса Мафалда Савойска. Тя е била малката дъщеря на Викторио Емануеле Трети – крал на Италия. Нейният брат Умберто Втори е последният крал на страната.

Пастата прилича на талиетеле, но крайчетата по дължина са накъдрени. Това й позволява да задържа повече от сосовете по себе си. Съчетава се много добре с леки млечни и сосове и сметана.

Папарделе

Тази паста е по тосканска рецепта. Спада към видовете, които са плоски, тънки и издължени. Това, което я отличава, е широчината – около 3 см. Освен това в състава й влизат повече яйца. Върви добре с богати местни сосове.