Пицата е онова италианско ястие, познато по цял свят, с което може да се конкурира по известност само пастата. От национален специалитет пицата се превърна в любимата храна за компания или идеално допълнение за кино вечер вкъщи. Това обаче откри нова ниша, пълна са възможности, и се появиха безброй много замразени пици. Само че истината е, че малко от тези полуфабрикати могат да се сравняват с майсторски приготвеното ястие в ресторант. Същото важи и за бързите закуски, които се продават на парче на всеки ъгъл. Ако вместо да поръчвате за вкъщи, искате да направите пица сами, то това е супер възможност да впечатлите семейството и гостите си. В изкуството да правиш пица има два деликатни момента – правилното съчетание за плънката и хубавото тесто. Тъй като рецепти и комбинации за пица може да намерите на всякъде, не смятаме да ви ги изброяваме.

Вместо това ще ви разкажем за 5 тънкости на хубавото тесто за пица. Те важат за итаианския вариянт с тънка коричка, а не американският, при който тя е много дебела и дори се пържи.

  1. Омесване

Намерете рецепта за тесто, която има висок рейтинг или потърсете такава на английски. Доверете се на снимки. Регулярната рецепта трябва да включва брашно, мая, сол, вода, но може да пробвате и с други допълнения. Не оставяйте тестото прекалено лепкаво или прекалено твърдо. Едното ще попречи на разточването, другото на пицата като цяло.

  1. Втастване

Оставете тестото покрито с кърпа след като сте го омесили, за да може да втаса. Нужни са около час и половина – два. Това ще ви помогне да разточите тестото след това. Тази тънкост не е характерна само за италианската кухня и най-вероятно вече сте я чували.

  1. Намажете със зехтин

Мястото, на което ще разточвате тестото, трябва да бъде намазнено. Същото важи и за вашите собствени ръце. За целта е най-добре да използвате зехтин. Това ще ви помогне да избегнете залепване и да прехвърлите по-лесно основата на пицата в тавата. Бонус – хубава коричка, хрупкава по краищата.

  1. Отвътре-навън

За да избегнете неправилната форма и разточването по няколко пъти, което в крайна сметка ще доведе до провал, оформете топка от тестото и започнете да притискате бавно центъра й. Използвайте по три пръста от всяка ръка и бавно изтласквайте тестото отвътре навън. Така ще получите перфектна кръгла форма, а и ще ви е много по лесно да коригирате. Нормално е, ако съвсем леко тестото се свива. Но, ако не запазва формата, която му задавате и се връща в начална позиция почти веднага  – трябва отново да го оставите под хавлия за още 15 минути.

  1. Не хвърляйте тестото

За да стане тестото съвсем тънко е нужна малко помощ от гравитацията. Но недейте да хвърляте във въздуха над главата си, очаквайки да се превърнете в пица шеф за един ден. Знаем, че изглежда впечатляващо, но както се казва – „Не правете това вкъщи“.

Хванете тестото от срещуположния на вас край и бавно го отлепете. Вдигнете го съвсем леко над масата и започнете леко да го въртите в ръцете си, като просто го хващате на ново място. Това е достатъчно!

Покажете ни вашите резултати във фейсбук!