Ако вече четеш тези редове, значи си от тези, за които пицата е начин на живот. Обожаваме традиционната италианска храна, а пицата е диамантът в короната й. Ако искаш да я приготвиш обаче, има редица тънкости, с които ще те запознаем днес, за да си напълно подготвен в кухнята, когато решиш да приготвиш домашна пица за любимите си хора у дома.

 

Видове тесто:

Освен богатството от вариации на плънка, вкусовете на пицата се различават и по видовете тесто, които са няколко основни вида:

 

 1. Традиционно неаполитанско тесто
 2. Римски тънък блат
 3. Американски стил
 4. Тесто ала Калцоне
 5. Фокача

 

 

Как да си ги приготвим у дома:

 

  1. Неаполитанското тесто е традиционното тесто с дебел блат и основната специфика на приготвяне се крие в това, че е необходимо да бъде приготвено на предната вечер. Разтворете 2 мг мая в 185 мл топла водичка и добавете постепенно 150 мг брашно. Докато бавно и

методично го месите, добавете още 150 мг брашно, а за финален щрих добавете малко зехтин и сол за вкус. Месенето трябва да продължи 15 минути, след което тестото се поставя в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя за вечерта в хладилник. Ако ще приготвяте пицата си за вечеря, то извадете тестото по обяд, за да постои на стайна температура няколко часа.

Оформете тестото така, че да е плътно на дебелина и печете бавно на 300 градуса.

 

 1. За любителите на хрупкавото и тънко тесто, ще поговорим малко и за т.нар. Римски блат. Това, че блатът е по-хрупкав, не значи че е сух, просто тестото се разточва повече и се добавя повече брашно. Пропорциите за приготвянето му са същите като на неаполитанското тесто, просто изтънете повече и печете за по-кратко на 300 градуса.

 

 1. Блат по американски

Това е наистина обемен блат, който е точният избор за любителите на повече тесто, спрямо плънката. Приготвянето на тестото е стандартно, но спецификата тук е, че се слага в тиган с малко олио. За плънката традиционно се използва доматен сос, любим вид сирене и колбас по избор, Пече се на по-малко от 200 градуса до пухкав и златист ефект.

 

 

 

 1. Тесто за Калцоне

Приготвянето на Калцоне или т.нар затворена пица изисква следната подготовка: смесете 3 грама мая и 150 мл вода в купа, а в друг съд – 115 грама брашно, с високо съдържание на глутен и още 115 грама брашно със средно съдържание на глутен. Смесете мокрите със сухите съставки и месете 10 минути. После оставете да почине още 15 минути. Нека втаса за 3 часа и тестото ви е готово за разточване, Напълнете средата на тестото с желаната плънка и затворете внимателно по краищата. Печете за около 10 мин на загрята фурна.

 

 1. Фокача

Апетитно предложение между пица и хлебче, което се приготвя с повече мая от стандартното тесто. Ето и рецептата: 180 мл вода + 300 мг брашно. Прибавяме и 4 грама мая, омесваме добре тестото да втаса за около час.

Загряваме фурната на 220 градуса и добавяме останалите съставки от предните рецепти. Печем за около 20 минути.

 

Да ви е сладко!