Солта е вредна, най вече за очите – това е едно от твърденията, които сме чували най-често в разговорите за здравословното хранене. Но винаги ли е истина?

Всъщност това не е общовалидно правило и не трябва да се приема много буквално. От една страна прекомерното приемане на сол в организма наистина може да доведе до различни здравословни проблеми, свързани с различни системи. Прекаленият прием на сол е вреден за кръвоносната система и сърцето. Освен това води до по-лесно качване на килограми и задържане на вода в организма. Ако приемате прекалено много сол, след време това може да окаже влияние и на очите.

Всички изброени до тук вреди са истина, подкрепена от много изследвания. Само че има едно много важно уточнение – до всички тези неприятни ефекти води прекомерната употреба. Това може да е две щипки сол на ден или доста по-голямо количество.

Защо солта е полезна?

Солта всъщност е полезна, когато с нея не се прекалява. Тя е един от отговорниците за слюнкоотделянето, което пък е от голяма важност за нормалното храносмилане. Солта съдържа елемента натрий, който поддържа водно-солевия баланс в организма. Нормалното количество за еднодневен прием е 4-6 грама.

Разковничето към „мистерията“ защо нашите предци не са имали проблем със соленото сирене и са измисляли поговорки за това колко е важна солта, е един простичък факт.

Всички полуфабрикати, бързи храни, тестени закуски, консервирани меса и риба съдържат огромно количество сол.

Това означава, че дори и да не солите храната си никога, ако тя е полуготова или бърза храна, пак може да превишите дневните дози сол. Ключът е здравословното хранене, а ако нямате време или не обичате да готвите всяка вечер – хапването навън в приятен ресторант може да е решение. Важното е храната да е сготвена по класическия начин. Заменете поне вечерята си с готвена храна – без значение каква,  и ще избегнете приема на допълнително сол. Седнете да гледате любимият си мач навън и заменете прекомерно соления чист със задушени картофки – още по-вкусно мезе.  Това е по-логичният вариант. Другият вариант е да спрете да използвате сол и да продължите консумацията на вредни храни. Това обаче няма да гарантира, че ще ядете по-малко сол.