Ако и вие сте от хората, които просто не могат да си представят лятото без сладолед и дори си хапвате сладкия леден десерт понякога през зимата – е, няма как да не сте се питали кой е измислил това страхотно изкушение?

Накратко можем да ви отговорим с една дума, но историята е повече от интересна. Затова ще ви разкажем и двата варианта.

Кратък отговор: Италианците.

Да, точно така – кулинарните майстори на пастата и пицата, са същата нация измислила и сладоледа. (Ръкопляскаме). Неслучайно менюто на Seni – Bar and Dinner е вдъхновено от италианската кухня – вкусно е!

Цялата (на моменти смущаваща) история

За да сме честни, доста преди италианците да направят сладолед – такъв, какъвто го ядем днес, човечеството е жадувало за подобен десерт. И то през зимата!

Античност – хората започват да разбъркват сняг с плодове и мед. Знаем, че тогава може и да не е имало много замърсяване – но все пак, това е малко неприемлив начин за приготвянето на десерт, нали?

IX век – ей чак тогава идеята за сладоледа, който едва ли се е наричал така по това време, започва да се променя. Арабите завладяват Сицилия – отново днешна Италия! – и там откриват начин да подсладяват леда си, като използват тръстикова захар. Освен, че така сместа от лед и плодове става по-сладка, тя се разтапя по-бавно. За да ви дадем малко контекст – експериментите и науката са били на почит повече в източния свят, отколкото в Европа в тази епоха. Европейците са пили ледени сокчета до този момент и до там. Арабите пък се намирали на прекрасно място да направят откритието си, защото земята изобилствала от плодове.

Бележка – За да бъдем честни, в Сардиния (също в Италия!) по това време вече приготвяли смес от изсушени плодове, гъсто овче мляко и сняг.

XVII в. – Това е векът, в който официално се появява съвременният сладолед. Тук историята си противоречи, но във всичките й варианти авторът е италианец. Кулинарят Антонио Латини създава първото сорбе на млечна основа. До момента то се е приготвяло само с вода и плодове.

Джерард Тирсен пък замразява крем от мляко и сметана.

Най-вдъхновяваща е историята на един обикновен сицилиански рибар – Франческо Прокопио дей Колтели. Мъжът става предприемач и превръща сладкиша в бизнес, като се мести в Париж и открива в столицата на любовта първото сладоледено кафене. Кръщава го на свое име – „Il Procope“. Кафенето е повече от успешно и работи и до днес. Било е любимо място на Виктор Юго, Волтер и Русо.

Китайците – това е един от най-големия спор за сладоледа: китайците или италианците го измислят за пръв път? Въпреки че вече да изразихме своята пристрастност, сме длъжни да кажем, че има много сведения за употребата на ледени сокове с плодове в Китай. Има легенди, че Марко Поло е донесъл в Европа от източната страна първата рецепта за сладолед, която е включвала мляко. Не съществуват обаче доказателства за това.

Заключение

Все пак едно е сигурно – светът е желал сладоледа, много преди той да се появи. Във всички краища на света хората са пили или хапвали различни варианти на замразени плодове, а добавянето на млечни продукти е обречено да стане хит.