Магнезият е един от елементите, които участват в най-много процеси в тялото. Една от най-важните му роли е свързана с над 300 метаболитни процеса. Той пази здравето на мускулите, а освен това предотвратява негативните ефекти от стреса. За да може да си набавите нужното количество, трябва да приемате храни, богати на магнезий. Кои са те?

Риба

Нали знаете как всеки диетолог препоръчва да се яде риба поне два пъти на седмица? Високото съдържание на магнезий е една от причините. Освен това те съдържат и много полезни мазнини. Идеален вариант е риба пане или салата Туна с риба тон.

Зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци са основен източник на магнезий в храната. Обогатете менюто си със зеле, броколи спанак и марула. възползвайте се от тях най-вече в сезоните, когато са пресни и не забравяйте, че при термична обработка много от полезните вещества в зеленчуците се губят. Затова хапвайте свежи салати. Изключение прави броколито, защото то не се готви дълго време и рецептите с него са изключително полезни.

Шоколад

Шоколадовите изделия са богати на магнезий! Това значи, че всички вкусни шоколадови десерти влизат в графата “полезно” по този параграф.

Ядки

Обикновено мислим за ядките като за подходящо мезе, но истината е, че съдържат много полезни вещества и трябва да се консумират по няколко пъти в седмицата. богат на магнезий са сусам, тиквено семе, бадеми, орехи, фъстъци и кашу.

Пълнозърнести храни

Както можете да се досетите, пълнозърнестите храни са много важен източник на магнезий, защото много семена са богати на елемента.

Кафе

Кафето също е богато на магнезий – така че една чаша от ароматната напитка, изпита с приятели не само ще ви ободри, но и ще ви набави част от дневния прием на важният елемент.

Добрата новина е, че можете да намерите тези храни в любимия си ресторант.