НОВИНИ

Изкуството да пием чай

Макар чаят като напитка и традиция да идва от Китай, в десетки страни по света той е част от културата на народите, начин да се отпуснеш в студеното време или да приветстваш някого у дома.  В арабските страни пък се пие чай в най-топлите часове, защото той помага да се запази естествената температура на тялото без да се повишава. Има много причини да отпием от ароматната напитка, а вариациите й са толкова много, че за всеки вкус ще се намери правилната комбинация. Най-разпространените видове са зеленият и черният чай. Има билкови, които могат да са от голяма полза за организма, а има и плодови за любителите на по-сладките напитки. Но как се пие чай по света? Ние го правим по руски – с чайник с гореща вода и запарка в чашата, като после идва ред на цедката. Много традиции на другите народи обаче заслужават нашето внимание.

 

Следобеден чай в Англия

Във Великобритания следобедния чай е традиция и социално събиране. Макар напитката да е извинението за късно гостуване, вниманието към нея не отслабва никога в мъгливата страна. Чаят е билков или черен и много силен, а често е подправен с мляко.

В Индия добавят подправки

В Индия се пие почти толкова чай, колкото и се произвежда за експорт към останалите части на света. Там обичат да добавят подправки към напитката, точно както и към храната си. Те могат да варират от канела до лют пипер.

В Тайван го правят “с балончета”

В Тайван чаят се приготвя студен в блендер или топъл, като и двете версии изобилстват от мляко.  Типичните “балончета”, които присъстват в името му, са тапиока топчици – направени от желирано нишесте на растението мана. Популярността на този тип приготвяне нараства с всяка година.

Френска преса – билките завладяват Европа

Макар и да се нарича “Френска преса”, този уред отдавна е популярен в цяла Европа, защото предлага най-добро извличане на вкуса и полезните съставки на билките. Състои се от стъклен цилиндър с метално бутало и филтър. Билките се поставят под филтъра, а водата се налива отгоре. Освен че така най-добре се проявяват качествата на чая, се избягва и гоненето на листенца чай из чашата и допълнителното използване на цедка. Могат да се съчетават различни билки, които не са в съмнителни пакетчета, а изсушени растения.

Този вид чай може да опитате при нас в Bar&Dinner Senni в Смирненски. Сервираме перфектно съчетание от 5 билки с френска преса, така че да се насладите на истинския вкус на полезните растения в есенните дни.