НОВИНИ

Съхраняваме ли правилно хранителните си продукти вкъщи?

За качествените показатели на едно ястие и за високата усвояемост на полезни вещества от организма най-голямо значение оказват пресните продукти. Именно затова е необходимо да спазваме следните правила при съхраняване в домашни условия на най-често използваните продукти.

Важно присъствие в менюто ни заема месото. Пред обаче да го приберем във фризер или хладилник, то трябва да бъде напълно обезкървавено и добре почистено. Използвайте и специални торбички, които са предназначени за пакетиране на храна на ниска температура. Трябва да знаете, че мазните меса имат значително по-кратък срок на съхранение отколкото сухите меса. Пилешко, агнешко и телешко месо могат да престоят във фризера за период 6-8 месеца, а свинското – от 2 до 4 месеца. Преди да започнете да ги приготвяте измийте месото на течаща вода, за да се възобновят вкусовите му качества.

Млечните продукти също имат определени особености при съхранението си. Добре е сиренето да се извади от опаковката си и да се постави в кутия, пълна със саламура. По този начин ще запазим истинската му сочност за по-дълго. Изсушаването на кашкавала пък се избягва като крайчетата му се намажат с много тънък слой масло или олио. Не забравяйте, че не е препоръчително да задържате млечни продукти в хладилника си, защото тяхната консумация е краткотрайна.

Едно от най-големите ни затруднения идва при запазването на свежестта на плодовете и зеленчуците и удължаването на живота им, за да се избегне ежедневното им пазаруване. Не ги мийте, ако няма да ги консумирате веднага, и винаги ги дръжте отделно едни от други. Плодовете като нектарини, праскови, кайсии, ябълки, круши, сливи съдържат етилен, който спомага за по-бързото узряване, и затова се съхраняват отделно от останалите. Аспержите, копъра, магданоза и други зелени подправки се запазват свежи като ги потопите във вода. Подходящи за съхранение в хладилника са силно узрели плодове, спанак, тиквички, целина, цвекло, моркови,  Хладилникът обаче не е правилното място за банани, нектарини, пъпеш, праскови, домати, краставици, ананас, картофи, тикви.