Един от най-полезните зеленчуци без съмнение е броколито. Макар да е всеизвестно, че доста хора не обичат вкуса му, реалната причина доста често е ароматът. Ако го приготвите по вкусен начин с подходящи съставки и не прекалявате с неговата обработка, то ще можете да спечелите почти всички свои познати с полезните му качества. Този зеленчук е пълен не само с витамини, но и с минерали, както и с антиоксиданти и фибри. Ако обогатите менюто си с него, ще донесете на здравето си редица ползи.

  1. Хранителна стойност – витамини на макс

Хранителната стойност на броколито е един от най-големите му плюсове. В една купа – около 90 грама, има едва 6 грама въглехидрати, а това го прави подходящ за всяка диета. В същото време съдържа 2,6 грама белтъчини и едва 0,3 грама мазнини. Фибрите му са почти колкото белтъчините – 2,4 грама. И тук идва ред на витамините. В една порция броколи се съдържа 135 % от препоръчителния дневен прием на Витамин C и 116 % от този на Витамин К. Освен тях, броколито съдържа витамините А и В9, селен, фосфор и калии. Различните методи за готвене, като варене, пържене и приготвяне на пара променят хранителния състав на зеленчука. Те намаляват по-специално количеството Витамин С, както и разтворимите протеини и захар. Изглежда, че готвенето на пара запазва най-добре полезните съставки на броколито. има най-малко отрицателни ефекти. Но дори и при сериозна термична обработка, зеленчукът остава полезен.

2.Регулира кръвната захар

Броколи е полезна част от диетата за хора с висока кръвна захар или подобни състояния като инсулинова резистентност и други преддиабетни симптоми. Различни изследвания показват, че ако се консумира редовно, броколито може да помогне за намаляването на инсулиновата резистентност. Естествено, това го прави и подходяща храна за тези, които са с диабет от тип 2. Едно от обясненията е голямото количество фибри и антиоксиданти в зеленчука, които имат добро влияние върху нивото на кръвната захар.

3. Намалява холестерола и предпазва сърцето

Различни проучвания индикират, че зеленчукът има силно влияние върху холестерола – намалява „лошия“ и увеличава „добрият“. Това води до положителен ефект върху целия организъм – от една страна спомага за регулирането на теглото, от друга предпазва сърцето и кръвоносните съдове. Антиоксидантите могат да намалят значително рика от сърдечен удар, като помагат за пречистването на организма.

4. Помага за нормално храносмилане

Ако включите броколи в хранителния си режим, си гарантирате добро храносмилане, а рискът от появата на запек се превръща в минимален. Виновниците за тези благоприятни ефекти отново са фибрите и антиоксидантите. Доброто храносмилане се подпомага най-вече от фибрите и техният прием трябва да бъде увеличен при хора, които консумират много преработени храни и тестени изделия. С една дума – седнете на ресторант тази седмица и си поръчайте броколи с 4 вида сирена, например.

5. Подпомага дейността на мозъка

Някои от хранителните вещества и биоактивните съединения в този популярен зеленчук могат значително да забавят умствения спад и да поддържат здравата функция на мозъка и нервната тъкан. Проучване сред 960 възрастни възрастни хора е показало, че една порция от тъмнозелени зеленчуци през всеки ен от седмицата може да помогне на мозъка да устои на умствения спад, който е неминуемо свързан със стареенето.

Заключение Броколи е зеленчук, богат на хранителни вещества, който може да подобри вашето здраве по различни начини, като например подобряване на контрола на кръвната захар и намаляване на холестерола. Включването на този питателен зеленчук във вашата здравословна, балансирана диета може да ви помогне да постигнете по-лесно здравословните си цели.