НОВИНИ

Бяла пица: какво да добавим към сметановия сос

Традиционната италианска пица е с хрупкаво тънко тесто (не повече от 2 мм) и доматен сос за основа. Отгоре могат да се добавят различни меса и сирене, а според избора им – и разнообразни зеленчуци. Макар и най-известните класически пици да се придържат към тази формула (маргарита, пеперони, салами), за любителите на млечния вкус са измислени и доста рецепти със сметанова основа. Но, за да приготвим супер бяла пица, се изисква доста повече внимание в съчетанията. Не случайно доматения сос е универсален, а сметановия подхожда на доста по-малко ястия. Но нека не губим време и веднага да преминем към съветите. Ето с кои продукти няма да сбъркате, когато правите бяла пица.

  1. Пилешко

Мотивите за пилешкото месо, като най-добро за бялата пица, са убедителни. То има много по-лек вкус от свинското да речем, както и много малко мазнини. В останалите пици доматеният сос действа като неутрализатор, заради естествената си киселост. Но ако пицата ви плува в мазнина и е на сметанова основа, едва ли някой ще я хареса.

Пилешкото може да е от гърди и на цели късчета или пък филе, но тънко.

Все пак, ако не сте от най-големите ентусиасти, когато става дума за пилешко, можете да заложите на висококачествена тънко нарязана шунка.

2. Зеленолистни зеленчуци

На бялата пица може да добавяте спокойно зеленолистни зеленчуци. Внимавайте единственото с руколата и ригана, защото те се свързват най-вече с доматения сос и вкусът им може да е странен за някои хора в съчетание със сметаната. Пробвайте да поръсите пицата с листа от бейби спанак (задължително свеж) или магданоз. Можете да изберете да ги добавите и след изпичане като украса.

3. Сирена и кашкавали

Естествено, бялата пица, както всички останали, трябва да бъде поръсена със сирена и/или кашкавали. Подберете ги според вкуса си. Синьото сирене е идеална добавка към бяла основа, пилешко на късчета и бейби спанак. Не го съчетавайте с кашкавал. Моцарелата също е добра идея. Тъй като самата основа е доста калорична, трябва да избирате не много тежки кашкавали и  да не прекалявате с количеството им.

4. Гъби

Гъбите са един от продуктите в кулинарията, които най-много си отиват със сметаната. Възползвайте се от това класическо сполучливо съчетание и добавете пресни манатарки към своята пица, като ги нарежете на тънки филийки.

5. Кисели краставички

Киселите краставички могат да придадат по-характерен вкус на бялата пица. Те се съчетават добре с пилешкото, както и с шунката и могат да са добър комплимент за много сирена.

Съвет: Малко подправки

Нашият важен съвет е да се придържате към употребата на малко подправки. Тъй като и самите меса, както и сирената не търпят много различни градински вкусове (освен споменатите зеленолистни като магданоза), може да поръсите просто с малко черен пипер. Ако сте любители на пикантното, то няма да намерите много удоволствие в бялата пица.

Експерименти Някои готвачи обичат да експериментират и пицата предлага прекрасна възможно за това. Ако се чувствате приключенски настроени, може да поръсите бялата си пица със ситно нарязано броколи (трябва да е прясно). Вкусът му е комплимент към млечните продукти и идеално балансира синьото сирене.