НОВИНИ

Как да си приготвим крехки ребърца във къщи

Да си направим вкусни крехки ребърца вкъщи всъщност е много по-лесно, отколко звучи. Можем да постигнем съвършенството на всеки ресторант.  Трябва обаче първо да знаем няколко трика. Ще си говорим най-вече за свински ребра, защото са най-популярни и могат лесно да бъдат намерени в месарските магазини, а и в големите вериги. Обикновено те са от долната част на ребрата и са с прави и плоски кокали, както и шарено месо между тях.

Месото от ребрата е доста мазно и твърдо, но може да се превърне в крехко изкушение за сетива, ако е сготвено правилно – на определена температура и за значително количество от време.

 

Как да изберем ребърца в магазина

Както казахме, ще си говорим най-вече за долните ребра. Горните се различават с това, че месото е по-малко шарено и костите са по-къси. Тъй като се продават на цели парчета, стандартът е по около 11 ребра с месо. Трябва да сте наясно, че половината от теглото са всъщност костите. Избирайте количествата според порциите, които искате да се получат. Една група от 11 ребра е подходяща за двама души.

Цветът е розово-червен и се редува с бели части – това е мазнината, която ще придаде божественият вкус на ребърцата. Избягвайте месо с тъмен отенък или бледи цветове, следете мазнината да е ярко бяла без никакви петна.

Не замразявайте за дълго

За да избегнете загубата на всички отлични качества на ребърцата, които сте си купили, не ги замразявайте за дълго (препоръчително е изобщо да не го правите). Вместо това гответе веднага или оставете да преседи в марината до едно денонощие.

Мариновайте за ден

Мариновайте за един ден, но избягвайте течни сосове. Вместо това намажете със суха лепкава марината. Това гарантира прекрасния вкус на месото, а освен това ще запечата мазнината вътре и когато дойде време да го приготвяте, тя ще се разтопи и месото ще я поеме, вместо да изтече. До голяма степем това е тайната на крехкото месо.

Сосът е накрая

Независимо как ще изберете да приготвите ребърцата, не слагайте барбекю сос в началото. Изчакайте до последните минути на приготвяне и го добавете тогава. Така ще запазите оригиналният вкус на ребрата, които да се комбинира със соса, вместо той да доминира.

Не повече от 145 градуса

Последният ни съвет преди да ви дадем рецепта, е да не готвите ребрата на повече от 145 градуца. Ако го направите, рискувате да загубите цялата мазнина и да изсушите до овъгляване месото.

 

Крехки свински ребърца на фурна с мед

Съставки

Свински ребра – около  1 кг

Мащерка, босилек, розмарин, чесън на прах (провансалски билки ) – 2 с. л.

Червен пипер на вкус

Черен пипер на вкус

Сол на вкус

Горчица – 1 с.л.

Зехтин – 3 с.л.

Мед – 2 с.л.

Как да ги приготвим

Разбъркайте всички подправки със зехтина. Втрийте сместа в ребрата без да ги разрязвате. Увийте ги в стреч фолио и го оставете 1 денонощие.

На другия ден разбъркайте меда и горчицата. Намажете ребрата и ги увийте плътно в алуминиево фолио.

Поставете в тава и печете на фурна на 130-140 градуса. Нужни са поне 3 часа. След това отвийте ребрата и ги оставете да се пекат още 1 час.

Поднесете с картовено пюре, зеленчуци на грил или пара.

Добър апетит!