Иска ви се да пробвате нова рецепта с телешко месо? А знаете ли, че ако не можете да разпознаете хубавото прясно месо, грешният избор може да засегне както здравето ви, така и вкусът на ястието? Освен това има един специфичен трик на някои търговци, заради който 1 килограм месо може много бързо да се превърне в 600 или дори 400 грама.

Ако сме грабнали вниманието ви, ни позволете да ви дадем няколко съвета за избора на телешко месо. Как да познаете дали е хубаво:

 • Наситен цвят

Телешкото месо има наситен червен до червено-лилав цвят, когато е прясно. Той обаче може да бъде „фалшифициран“ с химикали под името „подобрители на вкуса“. Затова, освен когато купувате мръвката, следете за цвета й и при сготвяне. Тя трябва да се промени в сива. Ако си остане червена или дори розова – имате ясен сигнал, че е била добавяна допълнителна боя. Не консумирайте такова месо. Обърнете внимание и на цвета на мазнините – преди приготвяне те трябва да са бели. При варене водата не трябва да е мътна от месото и мазнината трябва да се съединява в по-големи кръгове на повърхността.

 • Плътна текстура

Когато е прясно, телешкото месо има много плътна и дори жилеста текстура. Ако го натиснете с пръст, трябва да се образува съвсем лека вдлъбнатина, която бързо да изчезне. Освен това пръстът ви трябва да остане сух без нищо да полепва по него. Ако въобще някакви сокове изтичат от месото, те трябва да са малко и прозрачни, може да има и малко кръв. В никакъв случай не трябва да има мътни слузести сокове и месото да лепне.

 • Миризма

Всеки тип месо си има своя миризма. Тя обаче в никакъв случай не трябва да бъде натрапчива и лоша, защото това издава, че са започнали процеси на гниене. Внимавайте при покупката на мариновано месо и при възможност го избягвайте, защото понякога това е трик за прикриването на промененият цвят и миризма на вече развалено месо. По-добре е да отделите няколко часа вкъщи, за да го мариновате, ако предпочитате този тип рецепти.

 • Знаци за „освежаване“

Много често месото, което се предлага като охладено, всъщност е старо и е било замразявано. За да се продаде като прясно, то се „освежава“ с редица технически процеси. Вече ви споменахме част от признаците, че месото е било подобрявано. Ето и още няколко:

 • Оставете месото в плосък съд за половин час. Ако то отделя много сокове и никаква кръв – лошо.
 • Отбележете колко е обемът му. Ако имате кухненска везна, го претеглете веднага, след като се върнете от магазина и след като го оставите в тава в хладилника за час и още половин час на стайна температура – свило ли е обема си? Лошо.
 • Губи еластичност – ако месото губи еластичност след кратък престой на стайна температура – лошо.
 • Лепне при рязане – ако забелязвате изтичането на слуз или месото лепне по ножа и дъската – лошо.

Бързи съвети срещу лесните трикове:

 • Разчитайте на българско месо. Не от родолюбие и гордост, че „нашето си е най-хубаво“, а просто защото шансът да е прясно и да не е преминало през няколко цикъла на замразяване и размразяване е по-голям.
 • Пазарувайте от специализирани магазини. Те са представители на кланици или работят с такива – месото не обикаля десетки складове и витрини, преди да се озове в кухнята ви.
 • Забравете за маринованото месо – по-горе обяснихме защо.
 • Следете етикетите и срокът на годност.
 • Поискайте да пипнете малко парче, преди да купите. Така ще можете да направите всички проверки, които описахме по-горе.

Напомняне: всички добри ресторанти в Пловдив подбират месото си и ви поднасят ястия с вкусно и прясно телешко.