НОВИНИ

Да се хидратираме през лятото – 6 полезни напитки и храни

Едно от най-големите предизвикателства през лятото е да останем хидратирани. Колкото повече време прекарваме навън в горещината, толкова повече течности губим и трябва да възстановим. Ако през цялата година всеки от нас трябва да поема около 2 литра течности чрез храната и напитките, които консумира, то в летния период това количество се повишава с поне половин литър. Припомняме си набързо два всеизвестни факта:

Август е един от най-горещите месеци в годината.

В Пловдив винаги температурите са доста по-високи от средните за страната.

Затова и ще ви предложим 6 варианта за хидратация чрез полезни храни и напитки.

1. Домати

Зеленчукът, който всъщност е плод – една от любимите ни съставки за летни свежи салати всъщност ботанически погледнато е плод. Доматите са богати на редица вещества, полезни за организма ни. И едно от тях е .. вода! Една салата от домати с катък ще е чудесно начало на обяда ви – гарантирате си източник на течности и витамини C и К, а и доста фибри.

2.Зелена салата

Зелената салата е първенец по съдържание на вода – цели 93,47%! Хрупкавите листа са вкусен вариант за комбиниране в салата или пък като самостоятелна гарнитура към пилешка пържола за обяд или вечеря. Ниското съдържание на калории я прави част от всички диети и режими.

3.Спанак

За добрата хидратация не е важно само количеството течности, които приемаме. Също толкова необходим е и правилния баланс на организма и на минералните соли. Спанакът е един от най-сериозните източници на магнезий – основен електролит, наред с калия и натрия. Наред с факта, че има 92% съдържание на вода, това го прави много полезна хидратираща храна. Най-добре е да го хапвате свеж в салати, за да не губи своите качества.

4.Диня

Хитът на лятото не е само песента на Хари Стайлс “Watermelon Sugar”, но и самият плод, на който е посветена – динята. Тя съдържа основно вода – около 92%. Освен това, тя се слави и с ниската си калоричност. Динята е богата на мощни антиоксиданти, включително ликопен.Това съединение има способността да намалява окислителното увреждане на клетките, което е свързано с появата на сърдечни заболявания и диабет.

5.Портокали (фреш)

Портокалите са невероятно здравословни и могат да осигурят редица ползи за здравето.Водата и фибрите в портокалите могат да насърчават усещането за пълнота, което е полезно за поддържане на апетита ви под контрол. Правилната хидратация е друг важен фактор за предотвратяване на камъни в бъбреците тази насока. Добра идея е фрешът в любимото квартално заведение или свежата лимонада. 

6.Мляко

Звучи логично, но сега ще ви изненадаме с един факт – всъщност млякото е по-добро за рехидратация, а също и за противодействие на дехидратацията, отколкото водата. Съдържа естествена смес от висококачествени въглехидрати, протеини и натрий, които помагат на тялото да задържа течности. Можете да експериментирате с различни млечни шейкове или да включите йогурта в менюто си.

В заключение…

Не е нужно да се наливате с вода, за да бъдете добре хидратирани през лятото. Достатъчно е да балансирате добре диетата си. Можете да си хапвате вкусно както вкъщи, така и да изберете лятното меню на добър ресторант.

П.П.: Изключете вредните енергийни напитки от диетата си заедно с полуфабрикатите и наблягайте на салати и готвена храна.