Коледните пости започнаха от 15 ноември.  Те са с най-дълга продължителност – 40 дни. Толкова време са единствено Великденските. Постът има две измерения – духовно и физическо. Ограниченията преди тези два празника са морални – да избягваме както големите грехове, така и караниците , злословенето, пиянството, преяждането. Въздържанието от животинската храна от всякакъв тип е въведено, за да ни напомня за духовните ограничения, които трябва да си наложим.

Това обаче съвсем не значи, че постите не са полезни за тялото. Стига да бъдат спазвани определени правила, този режим може да бъде пречистващ за организма. Изключвайки продукти като месото, което се обработва по-бавно от организма и до известна степен го затормозява, си даваме възможност да направим продължителна здравословна диета. 

Ето няколко важни правила:

40 дена постят само 100% здравите

Когато започвате поста преди Коледа, на първо място в съображенията Ви трябва да е здравето. Ако имате някакви заболявания, които изискват точно определена диета, трябва да я спазвате. Според духовниците, болните хора могат да постят и само от 1 до 3 дни. Дори и да нямате назначена специална диета, ако сте повалени от вирус, е препоръчително да пазите и засилите имунитета си, не се отказвайте от пилешката супа. Разбира се, има и постни ястия, които ще обновят силите на организма ви. Мед с джинджифил, всякакви цитруси, зеленчуци на пара, чесън, спанак – това са силни имуностимулатори, подходящи за постите.

Ако сте бременна, постите биха могли да увредят плода, така че се въздържайте от животинска храна само на 24 декември.

Осигурете си протеини

Осигурете на организма си достатъчно протеини. Когато постите, вие временно се превръщате във вегани. Добре е да намерите колкото се може повече високопротеинови алтернативи на месото.  Такива са всички храни, базирани на соя и нахут. Лещата и боба също попадат в тази група, заедно с граха.

За да подберете повече здравословни и разнообразни храни, прочетете повече за веган и вегетарианските ястия. Ще откриете много комбинации, с които да разнообразите менюто си. Не забравяйте да си приготвите нещо от вкъщи, ако не ходите на ресторант за обяд, защото малко от готовите храни са постни. За следобедна закуска изберете плод и/или ядки.

Не прекалявайте с въглехидратите

Тази точка е свързана с предишната. Разнообразявайте максимално менюто си и не си позволявайте да ядете само картофи и ориз. Така вместо да усетите ползотворен ефект от постите, ще навредите на метаболизма си и ще натрупате излишни килограми. Вкарайте в менюто си възможно най-много плодове и зеленчуци. Макар зимата да не е богата на много пресни, то във всеки супермаркет ще намерите замразени броколи, спанак и миксове, например. 

Яжте риба

По време на пост в определени дни църквата позволява да си хапвате риба. Не пропускайте да се възползвате от това и я включвайте в седмичния план колкото се може по-често. Тя е богата на полезни вещества като селен, помага за обмяната на веществата и допринася за доброто функциониране на мозъка.

Излизайте с приятели

Постът, както всяка диета и хранителен режим, може да се окаже доста самотно и изнервящо начинание. Затова е важно да излизате повече и да не позволявате на ограниченията да завладеят изцяло мислите ви. Винаги можете да отидете на ресторант и да изберете от менюто някоя вкусна салата, риба, италианска паста или друго постно ястие.  Това ще ви отпусне и мотивира.