Веган или  вегетариански живот е избор, който все повече хора правят. Това решение е на първо място отговорно към природата. От една страна за храната на веган и вегетарианците не се убиват животни. В това повечето хора съзират хуманната страна. Но последните изследвания доказват, че за преработката на месо и транспортирането му до крайният потребител се освобождават прекалено много вредни газове. Ако човечеството спре да яде телешко, положителният ефект върху природата ще е по-голям от това да спре да използва коли.

Този отговорен към природата избор обаче може да се окаже безотговорен към собствения ни организъм, твърдят диетолозите. Основната причина е, че човек си набавя протеини най-вече от месото. Те са от изключителна важност и липсата им може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Протеините са важна част от формирането и поддържането на имунната система, хемоглобина, кръвната плазма, различни хормони.

Това са само част от важните им функции. Затова е важно веган и вегетарианците да обогатят своята диета с разнообразни източници на протеини, за да не страда организмът им.

  1. Сайтан

Това е една храна, за която най-вероятно повечето българи не са чували (освен тези с интереси към културата на Китай). Можем да я опреличим най-вече на високопротеинов хляб, получен след преработката на зърнени култури и смесването им със соя и други подправки. За 100 грама съдържа около 25 грама протеин.

  1. Тофу, едамаме и темпе

Докато тофуто е доста разпространен заместител на месото в България от доста години насам, не същото е положението с темпе. Това е традиционна храна за Индонезия на соева основа. Тя отново прилича на хляб и често е основа за вегетариански бургери. Тофуто също е на соева основа и от него могат да се приготвят разнообразни продукти, които са растителен вариант на млечните.

Едамаме е вид зелен боб, който напоследък придобива популярност у нас с високите си протеинови нива. Той всъщност представлява млади соеви зърна, които не са узрели напълно и не са се втвърдили.  Бонус към протеиновата бомба е фактът, че е ниско калорична храна без холестерол. От него организма си набавя и витамините А и С, както и желязо и калий.

Соята се смята за достатъчен източник на протеин, тъй като е известно, че може да предостави на тялото всички аминокиселини, от които се нуждае.

  1. Леща

Лещата е един от най-сериозните източници на протеини за организма от всички ястия, типични за българската кухня. За една купа от 240 мл. протеинът е 18 грама. Разбира се, лещата има и много други позитиви – тя е и източник на фибри, както и полезните бавни въглехидрати. В една купа се съдържат 50% от дневната доза фибри за тялото.

  1. Нахут и боб

И двете храни са изключително здравословни и полезни за организма, като едно от най-добрите им качества е високото съдържание на протеини. За една стандартна купа от 240 мл. те съдържат по 15 гр. протеини. Освен това са полезни за храносмилателната система и могат да намалят нивата на холестерол. Друг огромен плюс е възможността за приготвянето им по много разнообразни начини.

  1. Грах

В списъка ни с полезни и вкусни варива, които са лесно достъпни и могат да се купят почти във всеки магазин е и грахът. Нареждаме го след лещата, нахута и боба, защото съдържа 9 грама протеин в една стандартна паница. Това обаче все още е доста голяма количество и може да се счита за заместител на месото. Една порция съдържа и около 25% от дневния прием на фибри в организма.