НОВИНИ

Здравословно хранене – 5 грешки, за които не подозираш

Здравословното хранене – това е една от най-горещите теми в последните години. И с причина. Във всички западни страни – включително в България, все по-голям проблем е затлъстяването. Далеч сме от мисълта, че това е просто едно естетическо неудобство. Всеки може да бъде красив. Но затлъстяването води до сериозни последствия за нашето здраве. Дори и най-невинните от тях могат да доведат до пречки в ежедневието и на работното място –лесна умора, липса на енергия, сънливост, сърцебиене.

Разбира се, натрупването на излишни килограми може да е резултат на хормонални промени или прием на медикаменти, страничен ефект на заболявания – особено, когато става дума за рязко покачване.

Но дори и тогава здравословната диета може да помогне. Здравословното хранене не е решение на всеки проблем, но е помощник почти винаги. Обаче доста често хората бъркат понятията и се подлагат на строги диети или допускат грешки, които водят до последствия с отрицателен знак. Ето и 5 от най-срещаните грешки в здравословното хранене:

  1. Спазвам режима на най-добрата ми приятелка

Не, не и пак не! Дали става дума за режима на колежката, на най-добрия приятел или просто случайна програма в интернет – това е вредно решение. Причините са две – женският и мъжкият организъм се различават и затова не може да вземете диетата на някой от другия пол. И второ – всеки организъм е индивидуален. Няма как да вземете режима на колежката и да очаквате абсолютно същите резултати. Да – здравословното хранене има определени принципи, но най-важна е конкретиката. Препоръчваме ви специалист да изготви вашата програма. Така ще може да се съобразят вашите вкусове и ще имате дни на разтоварване, както и режим, които може да се спазва и в ресторант – за да излизате спокойно с приятели.

  1. Мазнините и въглехидратите са лоши

Е да, ама не! Има определено количество естествени мазнини, които трябва да приемате на ден, за да функционира организмът ви правилно. А от въглехидратите има такива, които са полезни – бавните въглехидрати. Те се усвояват по-бано и ни дават повече енергия, не ни приспиват и не се натрупват. Те се приемат предимно на закуска.

  1. Здравословният чипс ми е любим

Колко наистина е „здравословен“ един такъв чипс? Прочетете внимателно състава му. Същото важи и за бургера със пълнозърнест хляб – истинският такъв хляб е много плътен и дори сбит и няма как да се превърне в бургер. Със сигурност такъв сандвич е по-добре от белия. Но пак е пълен с всички останали вредни сосове, солени храни и вредни съчетания. Като цяло месото не се погажда добре с хляба и храносмилането се затруднява при тази комбинация.

  1. Ужас, никога повече няма ям пържени картофи!

Определено не ви казваме, че пържените картофи са хубаво нещо за здравето ви. Но ако са любимата ви храна и  изведнъж решите, че никога повече няма да я хапвате, ще си причините дискомфорт. Това е просто пример. Която и да е любимата ви храна – не си я забранявайте изцяло. Модифицирайте я в нещо малко по-здравословно и го хапвайте един-два пъти в месеца. Защо? Защото иначе се измъчвате психически и натрупвате стрес – това не е здравословно. Обратното – може само да си навредите като се измъчвате.

  1. Здравословно хранене – край на велоергометъра

Независимо дали искате или ви се налага да отслабнете, или пък просто желаете да имате повече енергия и добър тонус – спортът е от първа необходимост. Е, не си представяйте да се претоварвате и да леете пот във фитнеса, а по-скоро нещо любимо – волейбол с приятели, дълги разходки с половинката или … да се качвате всяка вечер на тепе!