Въглехидратите могат да ви помогнат да отслабнете. Точно така – правилно разбрахте! Когато си мислим за въглехидрати в повечето случаи в съзнанието ни изникват точно най-вредените от тях. Но все пак има полезни такива, от които не трябва да се отказваме Да не забравяме, че балансираната диета се състои от 60% въглехидрати, 30% протеини и 10% мазнини. Ако успеете да направите така, че всички тези 60% да са полезни, не само няма да трупате още килограми, но и ще сваляте такива до оптималната ви телесна маса (теглото, което е най-подходящо за вашите ръст и костна структура).

„Добрите“ въглехидрати са наречени комплексни. Те съдържат в себе си фибри, пектин, нишесте и гликоген. Те помагат в редица процеси в организма:

  • Усвояват се бавно. Това е и основната причина да се чувстваме сити.
  • Поддържат чревната флора и подобряват работата на червата.
  • Отговарят за намаляването на задържането на вода.
  • Подобряват храносмилането и поддържат стомашната лигавица.
  • Участват в растежа на мускулите.

 „Лошите“ въглехидрати са наречени прости. Те съдържат основно глюкоза, фруктоза, захароза и малтоза. Дават ни повече енергия, което може да е както плюс, така и минус. Те повишават кръвната захар. Макар да дават повече енергия, тези въглехидрати ни подтикват да ядем повече.

И така – кои са сложните въглехидрати?

Това са хлябът с високо съдържание на фибри (пълнозърнест), бобовите растения, зеленчуците, ядките, макаронените изделия и картофите. Простите въглехидрати са бързите храни, сладкото под всякаква форма, повечето плодове, бирата и други газирани напитки. Ето и няколко конкретни предложения за въглехидрати, които да останат в диетата ви:

  1. Паста

Не се отказвайте от любимата си италианска паста, просто не яжте бял хляб в същия ден. Има толкова вкусни рецепти както със зеленчуци, така и с месо, който могат да бъдат пълноценна част от режима ви.

  1. Зелен боб

Това е по-добрият брат от семейство бобови. Той съдържа редица полезни вещества като калий например. Препоръчва се за веганите и вегетарианците. Зеленият боб е ниско калоричен.

  1. Ябълки

Този плод съдържа най-вече въглехидрати и фибри. Той е източник на пектин, богат на полезни за организма вещества. Добрите свойства на ябълките напоследък се изследват обстойност и засега данните сочат, че ябълковия пектин помага при сърдечно-съдови заболявания.

Други добри въглехидрати са царевицата, нахутът, картофите (не пържени и несъчетани с месо), гъби, диня, овесена каша, ориз, киноа и много други. Това означава, че можете спокойно да се храните здравословно и да хапвате в любимия си ресторант