Зимата е не просто най-студения сезон. Тя изправя имунитета ни пред още по-голямо изпитание от лошото време, защото няма свежи плодове и зеленчуци, а върлуват и много вируси. За да подсилим имунитета си, трябва да се грижим ежедневното ни меню да е богато на различни полезни храни, които да заместят летните салати. Някои от тях е достатъчно да хапнете вкъщи, на други може да се насладите в любимия ви ресторант.

  1. Мед

 Медът е един от най-големите защитници на имунитета. Затова, ако имате от къде да си взимате домашен мед от производител – не се колебайте. Добавяйте го към чая, когато вече е малко изстинал, за да запазите качествата му. Най-добрия еликсир за имунитет, който можете да си приготвите вкъщи, е настърган джинджифил, лимонов сок и мед. Разбъркайте хубаво и оставете сместа да престои поне няколко часа, за да има по-мек вкус.

  • Червено цвекло

Навсякъде в големите магазини и зеленчуковите пазари може да намерите червено цвекло. То е изключително богато на витамини и други полезни вещества, като магнезий и фосфор. Цвеклото е помощник на бързия метаболизъм и е идеално за диетата на диабетици. Можете да си приготвите салата вкъщи, но трябва да имате предвид, че ще боядисате ръцете си. Друга опция е да си направите сок, но машината ви за фреш трябва да е поне полупрофесионална, за да се справи с твърдото цвекло. Най-добре е да просто да си поръчате салата Витамина, когато излезете на ресторант с приятели или със семейството.

  • Тиква

Знаете ли колко е полезна тиквата? Тя пречиства организма и намалява холестерола. най-хубавото е, че можете да я хапвате често, без това да ви се отрази зле. Рецептите са много и различни – печената е чудесна с мед, а ако я приготвяте на супа, може да добавите и джинджифил.

  • Канела

Коледа има мирис на ябълка и канела не случайно. Подправката е полезна за сваляне на кръвната захар, но и засилва имунитета. Известна е с това, че осигурява прилив на енергия. Добавете я към сладкишите си или към сутрешното смути. Разбира се, в класическия аромат на Коледа забравихме мандарините. Това ни води към следващата група полезни храни за зимата.

  • Цитруси

Макар и плодовете, които се отглеждат по нашите ширини, да не са в изобилие през студения сезон, все пак може да компенсирате с цитруси. всички те са известни с високото си съдържание на витамин С. Той е един от отговорниците за високия имунитет и не случайно се предписва при настинки и е в съдържанието на почти всяко лекарство. Вместо да го приемате на таблетки или разтворим, просто наблегнете на портокалите, мандарините, грейпфрутите.

  • Ядки

Различните ядки са богати на разнообразни полезни вещества, които ще подсилят организма ви. Орехите са добър избор, за да стимулирате и мозъчната дейност. Можете да хапвате и всякакви други сурови ядки. Възползвайте се от тях за междинни хранения следобед.

  • Топли супи

Всички видове топли супи биха били полезни. Те сгряват тялото, а течната храна като цяло подпомага добрия метаболизъм. Освен вече споменатата тиквена супа, може да си правите гъбена, спаначена (със замразен спанак), пилешка.