Една от любимите храни на всяка българска трапеза са кюфтетата и кебапчетата. И докато вторите се срещат само в няколко страни, то кръглите им братя се появяват в ресторанти в целия свят. Макар обикновено да си мислим за скара, когато говорим за кюфтета, те се приготвят по много различни начини – печени, пържени, с различни сосове на фурна. Това ги прави малко или много универсална храна. Освен това те  могат да бъдат омесени от различни видове храна според вкуса и предпочитанията.

Месните топки (какъвто е буквалният превод от английски) са лесни за приготвяне във всичките им форми. На практика те са овкусена кайма, която придобива овална форма. В различните рецепти те съдържат лук и зелени подправки, понякога яйце, друг път кисело мляко. В българската кухня те могат да бъдат и растителни – спаначени, бобени, картофени, от тиквички – вариантите са безкрайни.

Но от къде произлизат кюфтетата ?

Отговорът може би ще шокира много хора, защото сме свикнали да свързваме кюфтетата с европейскитес ресторанти, изтока и Америка. Но китайците са първите, които са измислили рецепта за кръгли топки от кайма. През Трети век преди Новата ера по време на династията Чин за пръв път местното население започнало да приготвя кюфтета.

Любими на арабите и римляните

Оказва се, че кюфтетата били любими и на римляните. Готварски книги съдържат редица рецепти за приготвянето им.

В редица арабски култури кюфтетата са били сред основните ястия. Там те са приготвяни с доста повече подправки и са придобили доста по-солиден вид с диаметър до 20 сантиметра. Думата, която използваме в българския език е тази, с която арабите наричат кръглите месни топки.

Как се приготвят по света?

В Албания към кюфтетата се добавя фета сирене (което е характерно и за Гърция). Датчаните са доста близки до нас по вкус, защото кюфтетата им са пържени и съдържат всичко, което и нашите. Те също имат супа топчета, която съдържа мини-кюфтенца. Във Финландия сервират кюфтета от еленско, наред със свинско и телешко. Те често се допълват от … сладко от червена боровинка.

В Германия освен традиционните местни кюфтета, можете да хапнете и рибени, като много популярни са тези от херинга. За поляците тайната е в соса.

Кюфтетата са популярни и в Съединените щати, Канада, Мексико и Бразилия.

В някои страни кюфтетата се правят и с кашкавал, а на други места с разнообразни ядки и дори сушени плодове.

Фалафелите са растителни кюфтета, типични за арабската кухня. Те са разпространени в България като фаст фууд (бърза храна). Приготвят се от нахут и бакла, което ги прави и доста полезни предвид положителните качества на нахута.

Спагети с кюфтета Това е буквалният превод на едно много популярно ястие, което заслужава своето внимание. То се е превърнало в традиционна семейна вечеря в САЩ и то неслучайно. Ако се върнем назад във времето, ще видим как доста голяма част от кухнята на италианците се пренесла в америка заедно със самите италианци, избрали да живеят там. И нищо чудно, че е толкова популярна! Но спагети с кюфтета перфектно представя комбинацията от двете кухни. Рецептата е измислена именно от италианските емигранти. Те започнали да добавят все повече месо в диетата си, защото можели да си позволят по-евтината му цена. Сосът в ястието е на доматена основа – също по икономически причини. Доматените консерви били най-евтини и подръка около пристанищата. Затова и сосът е „маринаро“ или преведено – „на моряците“