Приготвянето на перфектното ризото може да бъде истинско предизвикателство. Понякога става сухо, друг път прекалено воднисто, но грешките в кухнята остават в миналото с разкриването на нашите 5 тайни за приготвянето на перфектното ризото.

  1. Изборът на ориз

Подборът на подходящ ориз е в основата на постигането на впечатляващи резултати. Изберете вид, който е с високо съдържание на нишесте, тип Арборио или сорт Бомба.

2. Първите стъпки са най-важни

От изключителна важност е да не миете предварително ориза, каквато е техниката при приготвянето на традиционните български ястия. Ако обичате лук, запържете до златисто и после добавете ориза. Важно е той да бъде минат през намаслен тиган преди да продължим с добавянето на течностите. А те са бульон и по желание вино.

3. Бъркането – ключът към перфектното ризото

Тук обърнете внимание на интензитета на бъркане – то трябва да е постоянно и да е с високо темпо, като постепенно сипвате бульона. Изчаквайте докато оризът поеме течността и едва тогава сложете още.

Тайната се крие в това, че по време на бъркане, оризът отделя нишесте и това създава този кремообразен ефект, който обожаваме при ризотото. И тъй като преди това „запечатахме“ всяко зрънце, то не става на каша.

4. Финални тънкости

Технологията на приготвянето на ризотото се казва „ала денте“ и това означава оризът да не преварен, но и да не остана суров. За да постигнете ефектът твърд отвътре и леко мек отвън, е необходимо да свалите от котлона своето ризото няколко минути преди пълна готовност. Този финален хак се прави, тъй като горещият съд досготвя ястието ви и ефектът може да се изгуби.

5. Топ комбинации

Ризотото си отива безкрайно с масло и различни видове зеленчуци, като моркови и грах. Най-добри приятели са с гъбки, сметана и пиле, както го приготвяме и ние, в Seni bar&dinner. Не пестете от пармезанът, става направо божествено. Изкусителен вариант е да опитате рецепта с морски дарове – с нея ще впечатлите и най-взискателните си гости.

Гответе с любов и вдъхновение и прилагайки нашите малки тайни, вашето ризото ще стане любимо на цялото семейство.