НОВИНИ

5 забравени традиции за Бъдни вечер

Бъдни вечер – топлота, семейна вечеря, очакване на празника и детски смях. Подаръци под елхата и наздравици. Минали са всички банкети в ресторанти и е време за семеен уют. Това е идеалната представа за посрещането на нощта на Коледа. Но колко от вас помнят и спазват всички български традиции за Бъдни вечер? Всички знаем за това, че на трапезата трябва да има нечетен брой ястия, които да са само постни. Те естествено не трябва да бъдат 13, но започват минимум от 7. Но има и такива обичаи, за които сме напълно забравили. Ще ви припомним за 5 от тях!

1.Трябва да се опита от всичко

Една от забравените (с причина) традиции на Бъдни вечер е, че присъстващите трябва да опитат всяко блюдо. А както знаем, те са нечетни на брой и са поне 7. Това е доста голямо “опитване”, което може да претовари организма, особено предвид късната вечеря. Така най-добре е да се избягват подобни изпитания за тялото.

2. Гадаене по храна и наричане на дома

Колко от вас си спомнят, че на масата трябва да има орехи, както и пълнени чушки с боб, защото по тях се гадае и нарича?

Всеки трябва да си избере орех и да го счупи. Ако е гнил отвътре – чака го лоша година. Ако е здрав, разбира се, го очакват щастие и успехи.

Бобът (или каквото и да е друго вариво) се нарича от най-възрастния в семейството с пожелания от рода на “Колкото бобчета има в това ястие, толкова челяд да има в къщата” и други подобни фрази, свързани с плодородието на домакините и тяхната земя.

3. Масата не се отсервира

Не е ясно от къде точно произлиза тази традиция, макар че лесно можем да се досетим. Така или иначе, след като всички станат от масата в коледната нощ, никой не трябва да отсервира. Според преданието мъртвите от семейството сядат да се гощават в малките часове на деня. Тук можем да ви посъветваме, ако решите да спазвате тази традиция, да приберете поне храната, която се разваля.

4. Отделя се порция, която не се яде

Както споменахме, всеки от присъстващите трябва да опита поне по една хапка от всяко ястие. Но малко хора помнят, че една от традициите на Бъдни вечер повелява да се остави една порция с храна настрани, която също включва от всичко. В различните райони на България обичаят е обяснен по разнообразни начини. Например някои хора казват, че заделят храната за Богородица или някой ангел, докато други наричат храната за мъртвите. Така или иначе на сутринта тази порция може да се изяде съвсем спокойно.

5. В питата има късмети

Всички се радваме на новогодишната баница с късмети, но всъщност тази традиция е произлязла от една друга, доста по-стара. На Бъдни вечер, според обичая, се прави пита с късмети. Единият е монета и символизира благополучие и богатство. Слагат се и дрянови клонки с пъпки, които се наричат от стопанина на къщата. Например – три пъпки – бебе, 2 пъпки задомяване и тн.

Хлябът задължително се чупи от главата на семейството. Той раздава парчетата, като също ги нарича на всеки специално.

За Бъдни вечер има още куп традиции, някой обясними, други просто странни. Но най-важното е, че това е вечерта на очакване на големия празник, когато цялото семейство се събира.