Ако сте любители на гъбите, вероятно знаете, че те носят десетки ползи за здравето. Освен, че са супер засищащи и апетитни, те работят и в полза на имунитета, предпазват ни от някои видове рак и поддържат тялото ни във форма и кондиция.

Гъбите са супер източник на фибри, витамини и минерали, Витамин Ц, Витамин А и още много други. Ето защо е добре да намерим място на гъбите в своето здравословно седмично меню. Сега ще ви дадем някои идеи за това.

Отличихме ТОП 5 най-познатите и вкусни гъби, които безпроблемно можете да намерите в търговската мрежа и бързо и лесно да приготвите у дома:

  1. Печурка

Най-известната, универсална и достъпна гъба. Благодарение на своята консистенция, тя бързо може да се превърне, както в гъбена супа, така и в апетитна добавка в ориза на фурна, а защо не и като предястие, запечено с различни сирена?

2. Манатарка

Манатарките съдържат до 35% пълноценен протеин, малко мазнини и въглехидрати. Това ги прави перфектни за здравословни хранителни режими и диети. Тези гъби са невероятно вкусни ако се панират, изпържат или като добавка към следващата супа или паста.

3. Пачи крак

Пачият крак е изключително вкусна гъба, която е високо ценена от всеки кулинарен майстор. Пачият крак е по-твърда гъба и трябва да го имате предвид при приготвяне, което може да бъде чрез задушаване, печене и пържене. Тя се комбинира перфектно с яйца, кашкавал, дори с различни видове меса. Така че експериментирайте на воля – кухнята е само ваша!

4. Кладница

Невероятно вкусна гъба с безброй ползи за здравето. Няма как да не отбележим, че именно гъба Кладница е перфектен избор за направата на вегетариански вариант на любимата шкембе чорба. Следвате основната рецепта, но заменете шкембето с 500-600 грама гъби. Повярвайте ни, вкусът е несравним!

5. Трюфел

Няма как символът на гурме кухнята – негово величество трюфелът да подмине и нашата класация. В цял свят, тези подземни гъби са символ на лукса и възможностите, на тези, които могат да си позволят консумацията им. Ако имате щастието да опитате тази наслада за небцето, то безсъмнено хапнете ризото с трюфел, паста или добре приготвен стек – наистина си заслужава!

Да ви е сладко!