Традиционно, всяка година в месеците от март до май, има период в който всички се чувстваме особено. Ако се уморявате лесно, усещате липса на тонус и енергия, кафето не помага и всичко, от което имате нужда е поредната следобедна дрямка, то вие сте попаднали в капана на пролетната умора.

Пролетната умора е състояние, което идва като резултат от изтощението на организма през зимните месеци. Тялото има нужда от определено време на климатизация към по-топлите и слънчеви дни и този процес не подминава никого.

Ето защо, ние ще ви дадем няколко идеи как да забързате този процес и да не проспивате първите топли така чакани дни само с помощта на правилната храна.

Правилният хранителен режим е в основата на всяка промяна и играе изключителна роля и срещу симптомите на пролетна умора. Като за начало, е добре хранителните ви навици да претърпят известни промени – тежката, мазна и обилна храна, с която доскоро засищахме зимния глад е необходимо да отстъпи място на свежите и сезонни предложения.

Кои са плодовете, които е добре да приемаме?

Цел номер 1 е да активираме т.нар. хормон на щастието – серотонинът. А кои плодове биха се справили с предизвикателство?

Заложете на цитруси, банани и киви, боровинки, ягоди и череши. Цитрусите са богати на Витамин C, което дава прилив на енергия през целия ден. Бананите са известни като един от най-добрите природни антидепресанти. Боровинките, ягодите и черешите са фантастичен начин да заситим глада, а в същото време да усещаме лекота и да направим леко пролетно пречистване. По този начин, тялото се освобождава от излишните токсини и ние се чувстваме по-здрави и енергични.

Кои са зеленчуците, които е добре да приемаме?

Зелената салата е царицата на пролетните салати – богата на витамините A, B, C, D и Е, тя се превръща в мощна енергийна бомба. В комбинация от краставица, варено яйце и подправена със зехтин, получавате вкусен и здравословен вариант за вечеря.

Тонизиращо действие ще усетите и при консумация на домати, моркови, зелени и червени чушки, а вариациите да ги консумирате са безброй.

И все пак не забравяйте, за най-добър ефект, хапвайте повече сурови плодове и зеленчуци.

Пълнозърнести храни и бобови растения , които е добре да приемаме.

Фибрите са изключително важни в процеса на събуждане на тялото. Ето защо, няма да сбъркате, ако изберете: овесени ядки, киноа и кафяв ориз.

От бобовите култури пък, е добре да се спрете на нахута, лещата и граха. Те ще ви помогнат да се освободите от вредните токсини по лесен и бърз начин.

Не забравяйте и…

В нашето балансирано меню е важно да присъства и месото, но ви съветваме да избягвате мазните меса и тази пролет да заложите на пуешкото месо или на рибата. Не пропускайте суровите ядки и пресните подправки.

Гответе с любов, хапвайте спокойно, наслаждавайте се на храната
 и тялото ви ще ви се отблагодари!