Постът е изпитание за тялото и душата, което цели да ни пречисти както морално, така и физически. За тези от нас, които са решили да постят пълните 40 дена преди Коледа, е много важно как ще започнем да се храним с животински продукти отново. Дори и половината пост е достатъчен на организма да свикне с новия начин на хранене. Погледнат откъм телесната му страна, той е един вид диета, която е свързана с големи промени в режима на тялото. На него може да се гледа и като на преминаване към веган режим. Друга особеност е, че през този период обикновено ядем по-леки храни, а често и количеството е по-малко. През това време ензимите, които отговарят за преработването на животинските продукти, са намали дейността си.

За да може организмът ни да не бъде шокиран от новата промяна, след Коледа трябва да се захраним с животински храни постепенно. Диетолозите дават няколко съвета за това как да съставим менюто си след постите.

  1. Не преяждайте

В България в деня на Коледа веднага след изтощителния пост се коли прасе и се яде свинско на корем. Това е най-огромната грешка, която може да направите. Организмът ви няма да е готов за големи количества месо. Затова, ако все пак решите веднага да започнете със свинското, се ограничете с половин пържола, като наблегнете на салатите. Не увеличавайте порциите на хранене изведнъж, за да не объркате метаболизма си. Не преяждайте, защото това може да ви отведе дори в болницата.

Ако сте на банкет в ресторант, попитайте сервитьора за по-здравословни опции в менюто. Поръчайте си салата, за да ви е по-леко.

2. Ограничавайте мазнините

Тъй като по време на постите се яде основно лека храна – зеленчуци, плодове и варива, е много важно да не претоварвате организма си с много тежки и мазни храни. Съветът ни от горната точка за по-малко пържоли е в пълна сила, като ще допълним, че трябва да наблегнете на месото, което не е много шарено. Забравете за сланината и внимавайте с маслото.

3. По-полека и с яйцата

Яйцата и млечните продукти също могат да са голям шок за тялото ви, ако сте спазвали по-дълго време пости. Затова диетолозите препоръчват в началото да хапвате по-малко и от тях. Не прекалявайте с количество и не смесвайте прекалено много видове храни. Изберете си един млечен продукт на ядене.

4. Внимавайте с алкохола

Алкохолът може да се превърне в голям враг на тялото, когато се прекалява с него. По време на постите той е забранен, като изключим малко количество вино. От друга страна, по време на празниците се вдигат доста наздравици. Бройте вашите и внимавайте да не са прекалено много. Ако полеете храната, която не сте яли повече от месец, със стабилно количество алкохол (особено твърд), резултатът за храносмилателната ви система няма да е приятен. Резултатите ще варират от повдигане и дискомфорт, до посещение в спешното и по-сериозни усложнения.

5. Спортувайте

По време на дългите пости е съвсем възможно да отслабнете, особено ако спазвате правилен хранителен режим. Ако изключите движението обаче, има шанс не просто да си върнете теглото от ноември, а да се окажете и с няколко килограма отгоре. Добавяйки липсата на спорт към шока от новите-стари животински храни, можете да стресирате тялото си и то да започне да трупа запаси. Затова измислете най-подходящият вариант за спорт или активно движение за ежедневието ви и действайте смело.