НОВИНИ

Любимите вкусове на лятото

Бира, цаца и картофи – вечното трио на лятото

Едва ли има българин, който да не си мисли за бира, пържена цаца и пържени картофи през дългите летни вечери. Но за разлика от едно време, сега бирата има много вкусове, разнообразна алкохолност, че дори и цветове. Картофките също идват в различна форма, а от рибите – е, има и доста по-вкусни предложения. Не че имаме нещо против класиката – просто искаме да припомним и другите любими вкусове на лятото.

Домати с катък

Няма по-голямо блаженство от български катък с подбрани домати и една чаша хубава ракия (или мастика, или узо). Класическата рецепта е подходяща за хидратация и е супер мезе. Може да се хапва и като обедно предястие, което да събуди апетита. Ще намерите домати с катък в нашето лятно меню.

Домашен чипс

По въпроса с бирата и картофите – домашният чипс е несравнима лятна идея. С пресни картофи и още топъл – той върви с почти всяко питие и обикновено се предлага в голяма порция за споделяне (защото през лятото и любовта е по-топла).

Качамак

Качамака на баба е един от най-ярките спомени на много поколения българи и със сигурност е една от любимите летни рецепти. Ако можеш и с конец да го режеш.

Сърца

Пилешките и свински сърца са сред най-предпочитаните предястия допълващи салатата и алкохолните питиета. Любителите на скарата могат да се наслаждават на безспорния вкус на лятото – свински сърчица на скара. За тези които предпочитат по-традиционния български вкус – могат да се наслаждават на същите в комбинация с лук и ароматни гъби. И не на последно място остават крехките, топящи се в устата пилешки сърца в масло.

Скумрия

Лято, море, бира, какво още? Вкуса на лятото не може да мине без апетитно изпечено филе от скумрия, обгърнало от свежа гарнитура. За обяд и за вечеря, поколения българи не могат да се наситят на тази простичка, вкусна и полезна рецепта.

Гриловани зеленчуци

Лятото е време не само за свежи салати, но и за гриловани зеленчуци. Вкусът на тиквички, патладжани, гъби, моркови на скара в първокласен балсамов оцет е здравословното лице на летните вечери.

Морски дарове

Морето дава божествена палитра от даровете си за нас и би било изгубено лято, ако поне веднъж не си хапнем от тях. Могат да се приготвят по всякакъв начин, да бъдат част от салати, пици, рецепти за паста – важното е да ги има.

Мелба, сладоледена торта или плодова салата (или и трите)

Летните десерти могат да бъдат три класически вкуса – мелба (голяма, с плодове, бисквити, поръски и украси), сладолед (всеки му според вкуса – ние обичаме класиката: шоколад и ванилия) или плодова салата. За последната има различни опции – с мед или йогурт, със сезонни или замразени плодове – няма стриктно правило, стига да е вкусно.

Бира, сайдер или мастика (по-добре не и трите)

Бирата, както вече споменахме, си е класика за лятото. Горещините някак предразполагат за една ледена бутилка. Пък за нея опции да искате – по-силна, по-слаба, пилс, йейл, крафт, лагер, вайс… За сайдера – дилемата е българско или чуждо производство, но иначе си е супер вкус на лятото, особено за дамите. Мастиката е третото питие, което е неотлъчно свързано с летните вечери, а и с високите чаши, пък понякога и с ментата под формата на облак.

Чакаме ви в любимия ресторант за летен релакс.