Подправките са толкова важни за едно ядене, колкото и неговите съставки. правилното им съчетание може да ви направи истински вълшебници в кухнята. Не случайно за улеснение на всеки, който готви вкъщи, в магазините ще намерите редица миксове, озаглавени “Подправки за зрял фасул”, “Подправки за пиле”, “Подправки за картофи”. Бедата е, че много от тези миксове съдържат разнообразни допълнения към истинските подправки, които не са полезни. Такъв например е натриевият глутамат, които има неблагоприятно действие върху организма, а и прави вкуса на всяко ястие еднакъв и води до пристрастяване. За да избегнете всякакви подобни “екстри”, ви препоръчваме да разчитате само на чистите подправки. Когато можете, купувайте си пресни – лук, чесън, праз, магданоз, копър. Има подправки, които са наистина полезни за здравето и е хубаво да ги използваме по-често.

Четири от „добрите“ подправки

  1. Чесън

Чесънът е много полезен за имунната система и е една от любимите съставки за зимните ястия, а защо не и самостоятелна част от трапезата.  Една от най-големите ползи на чесъна е, че понижава ефективно кръвното налягане. някои медици дори твърдят, че ефекта му върху хора с високо кръвно може да се сравнява с този на някои от лекарствата за проблема. Той намалява холестерола, което също оказва положително влияние на сърцето и кръвоносната система. Тук трябва да вметнем, че този ефект е сложен – намалява се общия холестерол като цяло, но се сваля драстично “лошия” и се вдига леко “добрия”. При мъжете чесънът е полезен при уголемена простата. Има и антибактериално действие.

2. Куркума

Тази жълта подправка като че ли не е толкова популярна колкото традиционните български подобрители, но е вкусна и полезна. Тя също е от групата на стимулантите за имунитета и е добре да се консумира през зимния сезон. Притежава и противовъзпалителни функции. Добре е да бъде част от менюто на диабетиците, защото участва в регулирането на нивата на кръвната захар. Тази подправка може да намали рисковете от някои ракови заболявания. Заради нейните пречистващи функции, може да се използва за профилактика на стомаха. Голям плюс е, че редовното й приемане не може да навреди на никого и е полезна за всички хора от всички възрасти.

3. Лют червен пипер

Лютите чушки са полезни, макар и не всеки да може да се справи с техния остър вкус. Те съдържат веществото капсаицин, което е полезно за имунната система, при проблеми с кръвообращението и за добър тонус. Лютия червен пипер съдържа антиоксиданти, които пречистват организма.

4. Джинджифил

Джинджифилът е корен, но може да се използва като подправка в супи и други ястия, да се яде изсушен или да се смеси с мед и лимонов сок. При всички положения имунната система се укрепва. Намалява възпаленията и може да облекчи болките в мускулите. Облекчава възпалено гърло и се бори с грипа и настинките.

В природата с нищо хубаво не трябва да се прекалява. Същото важи с пълна сила и за подправките. Има някои, като куркумата, за която споменахме, които нямат негативен ефект при редовен прием. Но има и такива, с които въобще не трябва да се прекалява.

Три от „лошите“ подправки

  1. Черен пипер

Да, най-любимата подправка на българина може да бъде вредна за организма. За нещастие на най-големите му любители, той дразни стомашната лигавица и може да й причини възпаление.

2. Сол

Колкото и нелепо да звучи, дори солта може да е вредна. Затова никога не прекалявайте с нея. Тя води до задържане на вода в организма, забавя метаболизма и ефектът е повишаване на теглото. Редовната злоупотреба с най-популярната подправка може да доведе до проблеми с очите. И все пак, тук може да прочетете Кога солта не е вредна.

3. Дафинов лист

Онези твърди листа в бабините манджи, които не се ядат и си остават супер твърди при термична обработка – враг номер едно в детството заедно с топчетата черен пипер. Тъй като основните вещества в дафиновия лист действат на храносмилателната система и са доста силни, не се препоръчва употребата му при възпаления на стомашната и чревната лигавица, защото само ще влоши положението.