Традицията повелява да посрещнем Великден с богата и обилна маса. Тази година отбелязваме Христовото Възкресение на 24 април. Ето защо, вече е време да планираме какво да сложим на празничната трапеза.

Подготвили сме ви няколко обичайни и оригинални предложения за предстоящите празници:

Няма как да не започнем плана за семейната великденска трапеза с ярко боядисаните празнични яйца.

Първата стъпка по приготовленията започват още от посещението ви в магазина – изберете възможно най-белите яйца, за да станат максимално ярки и красиви при боядисването им. Втора стъпка – варене. Яйцата се боядисват или на Велики четвъртък или на Велика събота. В избрания ден, изкарайте предварително яйцата от хладилника и изчакайте да достигнат стайна температура. След това ги поставете внимателно в голям съд за варене, като препоръчваме да сложите на дъното хавлиена кърпа. Тя ще изолира движението на яйцата в процеса на варене и ще минимизира шанса от счупване. Залейте с вода и добавете щипка сол. Поставете на котлона и варете на бавен огън. След като водата заври, намалете огъня още малко и засечете 8-10 минути.

Боядисайте яйцата като истински майстори

Първото яйце остава в дома за късмет и то трябва да бъде боядисано в червено. Второто яйце също е в червен цвят и се оставя в църквата в събота вечер. Най-лесният начин да боядисаме красиви яйца е, като използваме класическите бои, които ще откриете във всеки хранителен магазин. Там ще намерите и ефектни стикери, с които можете да украсите допълнително авторските си яйца. Можете да използвате и техника с памук, различни платове с разнообразни шарки и текстури. Използвайте въображението си смело! След като яйцата са боядисани, е важно да ги оставите да изсъхнат напълно, а след това ги полирайте с олио за още по-впечатляващ вид.

Подредете ги в панер и сложете няколко стръка здравец за една наистина празнична визия.

Нейно величество зелената салата

Традиция на Великден е да приготвим свежа салата от маруля, репички и краставици. А когато се сборим с яйцата, ги добавяме за още по-апетитен вкус. Добавете сол, оцет/лимон и зехтин за перфектен завършек.

Не пропускайте ароматното агнешко

Крехкото агнешко е естественият избор за основно ястие на Великден. То може да бъде приготвено по безброй начини, но любими са ни комбинациите: с мед и горчица, с пресни гъбки и картофи на фурна, агнешко с лапад на фурна и разбира се, курбан чорба с агнешко.

Предвидете си достатъчно време за бавно готвене, за да стане месото крехко, попило всичките аромати на пресни билки и зеленчуци.

Пухкав козунак за десерт

След обилното хапване е време да подарим насладата за небцето с любимия козунак. Интернет пространството изобилства от фантастични комбинации, които можете да приготвите у дома. Но няма да ви лъжем, приготвянето на козунак изисква търпение, истинска прецизност и не на последно място – време. Ако смятате, че няма да се справите с това предизвикателство, не се тревожете. В днешно време можете да изберете своя фаворит във всеки голям хранителен магазин. Ако искате да впечатлите семейството си, можете да поръчате току-що изпечени козунаци и от кварталната пекарна. Само не забравяйте да направите своята заявка поне седмица по-рано.

Екипът на Seni bar&dinner ви пожелава
весели и споделени Великденски празници!