До средата на пролетта грипния сезон все още не може да бъде категоризиран като отминал. След зимата и в условията на постоянни резки температурни промени е много важно да подсилим организма си. Най-добрият начин е да стимулираме имунната система. И макар в аптеките всевъзможни имунобустери да изобилстват, най-добре е да обогатим диетата си с естествени витамини. Няма по-добро време от късната зима и ранната пролет за храни богати на витамин C.

Ако имате нужда от припомняне, ето няколко причини защо е нужно да имаме достатъчно от него в организма си.

Ползите от Витамин C

Най-важното, което е нужно да запомните, е, че той участва в процесите на възстановяване на тъканите и помага при усвояването на друг важен елемент в организма – желязото. Аскорбиновата киселина – както е другото име на витамина, помага при лечението на всякакъв вид настинки и играе важна роля за имунитета. Важна е и ролята му като антиоксидант. Защо е важно да приемаме витамин C – защото тялото ни не може да го произвежда, нито пък да го складира.

Нашият списък на супер храни е следният:

  1. Лимони

Макар да има много интересни плодове и зеленчуци, от които може да си осигурите достатъчно Витамин C, няма как да не споменем първо лимоните. Все пак учените за пръв път успяват да синтезират аскорбинова киселина именно от този горчив плод. Тук е мястото да кажем и че всички цитруси са с доста голяма концентрация на витамина.

2. Касис

Сокът от касис е живителна напитка, която препоръчваме с две ръце. Този плод съдържа 181 mg витамин С на 100 грама. Половин чаша касис е равна на 112% от дневния прием на витамина и може да помогне за намаляване на хроничното възпаление. Диета, богата на антиоксиданти, може да намали симптомите на хронични заболявания, включително сърдечни, както и ракови и невродегенеративни.

3. Мащерка

Изненадахме ли ви? Тази обичана в България билка има три пъти повече аскорбинова киселина от портокалите и има най-висока концентрация сред подправките, използвани в кулинарията. Много важно уточнение: мащерката трябва да е прясна, а не изсушена.

4. Магданоз

Добри новини за всички, които обичат салатите си с пресен магданоз. Подправката съдържа 133 mg витамин С на 100 грама. Поръсването на две супени лъжици пресен магданоз по време на хранене ви доставя 11% от приема за деня на витамин С, който спомага за повишаване усвояването на желязо.

5. Спанак

Попай би се гордял с вас, ако никога не изключвате спанака от менюто си. Винаги, избирайте пресния пред замразения и не го обработвайте прекалено много. Спаначена салата или бъркани яйца със спанак ще ви осигурят допълнителни ползи за имунната система. Една чаша от този зеленчук осигурява 217% от дневния прием на витамин С, когато е суров, или 130% при готвене.

Бонус: Ягоди

Оставихме най-доброто за накрая. Любимите на всички червени плодове, които ще се озоват на трапезата ни през пролетта, са богат източник на аскорбинова киселина. Едва 150 грама ягоди ви осигуряват цели 99% от дневния прием на Витамин C.

Важно: Всички цитруси, както и много е зеленолистните зеленчуци имат високо съдържание на полезния витамин. За да можете да го усвоите най-добре, трябва да ги хапвате веднага след почистване. Ако сте си наумили да ги готвите, нека това да стане на пара, с варене или печене. Не ги оставяйте да престоят след почистването, за да не загубят своите качества.

Ако ви се иска да комбинирате зелените зеленчуци с месо, можете да си направите вкусна салата с пилешко или шунка, или да опитате нашата салата Сени.