Популярното мнение по света е, че Франция е меката на винената индустрия с най-добрите сортове грозде. Макар действително французите да държат доста голяма порция от пазара на сирена и вино, истината е, че в България има уникални сортове. От тях в различните винени компании в страната се произвеждат пенливи напитки, печелещи престижни международни конкурси. Те са отличавани с медали и носят на страната ни престиж. Макар производството ни да не е много известно, много чужденци остават очаровани от нашите сортове и прекрасните вина, които се получават от тях. Не случайно Пловдив има 2 фестивала, посветени на напитката – Фестивал на младото вино и Вино и гурме. Всеки добър ресторант с винен лист предлага качествен български мавруд.

Легендата за Мавруд

Един от най-обичаните и масови сортове в България е мавруд. За него дори се носят легенди. Най-известната от тях е за Мавруд юнак. Тя гласи, че Хан Крум е заповядал да се изкоренят всички лозя, за да не се пропиват войниците му. Не дълго след това в земите ни нахлула хала. Змеят бил страшен и поробвал хората, за да му служат. Единственият, който успял да го победи, бил Мавруд. Когато ханът го попитал от къде идва силата му, младежът признал, че майка му била скрила една лоза и силата му идвала от гроздето и виното. Тогава владетелят разрешил отново отглеждането на лозя и най-хубавият сорт бил кръстен на Мавруд.

Макар героичната история най-вероятно да е пълна измислица, този специфичен български сорт има редица реални качества, които го правят конкурентен на най-изтънчените вкусове по света.

Качествата на мавруда

Това неслучайно е един от най-старите български сортове грозде, традиционен за района на Асеноград, Пловдив и Първомай. Той има достатъчно силни качества, за да може да се произвежда силно и плътно вино само от него. Неговите богати вкусове се разкриват най-вече при стареене. Сортът е от най-късните и се бере в средата на октомври месец. Климатът около града на седемте тепета е най-подходящ, защото сортът се нуждае от дълга и наистина суха есен, за да узрее максимално добре.

Виното от мавруд има много наситен тъмен цвят и специфичен аромат на къпина и черница. Най-добрите вина от сорта се правят в дъбови бъчви. Вкусът им е много плътен, но не и тежък. Естествената захарност на гроздето варира от 17 до 24 градуса, а виното има запазени достатъчно танини, както и на киселини.

Мавруд и храна

Когато става дума за комбинация с храна, обикновено се препоръчва да се консумира с десерти, като например плодови пайове. Избягвайте тежките торти и шоколадови специалитети, защото те няма да му направят комплимент. Може да опитате с лимонова торта или ябълков сладкиш. Ако обаче искате да го опитате по време на вечеря, то тя може да се състои от агнешко и зеленчуци. В случай, че държите да опитате мавруд със сирене, то трябва да не е тежко обработено, нито опушено. Колкото по-лек е вкусът му, толкова по-добре. Когато поднасяте вино от мавруд, то трябва да е със стайна температура, но не по-висока от 18-20 градуса, за да може най-добре да се усети неговият богат вкус.